Șase dintre cele mai bune trupe de adolescenți vin la primul laborator de teatru tânăr din România

Dorina Chiriac, Florin Piersic jr și Marius Florea Vizante – în juriul primului laborator de teatru tânăr
25 mai 2016

Șase dintre cele mai bune trupe de adolescenți vin la primul laborator de teatru tânăr din România

Teatrul EXCELSIOR și Asociația TETA (Ideo Ideis) organizează la București, între 12 și 15 mai, RELIEF – primul laborator de teatru tânăr dedicat adolescenților din România  RELIEF își propune să valorifice și să valideze arta teatrală făcută de adolescenți, punând bazele unui cadru inspirațional, concentrat pe experiment și învățare: 90 de liceeni vor juca pe scena Teatrului Excelsior și vor lucra, timp de trei zile, cu șase regizori și șase muzicieni. Proiectul este compus din două secțiuni: Secvențe și Spectacole de Teatru Tânăr.

Secvențe este secțiunea necompetitivă, în cadrul căreia adolescenții vor lucra timp de trei zile pe o scenă dintr-o piesă de William Shakespeare, sub îndrumarea câtorva dintre cei mai prolifici tineri regizori din România: Bobi Pricop, Vlad Cristache, Horia Suru, Erwin Simsensohn, Alex Mâzgăreanu, Dragoș Mușoiu.

Fiecărui regizor i se va alătura și un colaborator muzical. Pe 15 mai, fiecare trupă va prezenta pe scena Teatrului Excelsior momentul teatral dezvoltat împreună cu regizorii îndrumători.

Spectacole de teatru tânăr reprezintă secțiunea competitivă a RELIEF. În primele două zile de festival, trupele vor fi invitate să își prezinte spectacolele de teatru pregătite în prealabil, în fața unui juriu compus din personalități marcante ale scenei românești.

Cele șase trupe invitate să ia parte la prima ediție sunt: Amprente, Brașov, cu spectacolul Pisica VerdeAS, București, cu A fost și încă esteAtelierul de Teatru, Botoșani, cu Nu pot să respir), Brainstorming, București, cuThe Breakfast Club, Drama Club, Botoșani cu Harap-Alb?! și Seism, Focșani, cu Stelele sunt ultima mea grijă.

RELIEF este primul proiect din România gândit să prezinte publicului bucureștean atât produsele unui portofoliu pregătit în prealabil, cât și rezultatele creative ale unui laborator intensiv de trei zile. RELIEF creează un context dedicat experimentului sub presiune, un context care își propune să dezinhibe și să elibereze spiritul creator, toate acestea însă sub îndrumarea unor profesioniști.

„Ethos-ul Teatrului Excelsior s-a aliniat perfect cu cel al organizatorilor Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS, de la Alexandria. Împreună am gândit un laborator care își propune să aducă în fața publicului din București câteva dintre cele mai performante trupe de teatru de adolescenți din România. Credem că necesitatea unui astfel de eveniment este una reală, cu atât mai mult cu cât produsele teatrale create de liceeni suferă de o slabă vizibilitate și validare. Cred cu onestitate că multe dintre aceste spectacole pot sta cu ușurință alături de cele ale profesioniștilor. Regizorii invitați în cadrul acestui proiect îi vor ghida pe participanți, oferind instrumente și îndrumare pentru dezvoltarea momentului teatral. Aproape 90 de adolescenți din întreaga țară se vor manifesta creativ în cele trei zile de laborator. Iar pe 15 mai o să putem vedea rezultatele. Ne dorim ca adolescenții care joacă astăzi pe scena RELIEF să fie în câțiva ani actorii profesioniști ai EXCELSIORULUI. Acest proiect reprezintă doar primul pas dintr-o strategie pe termen lung, care își propune să creeze o comunitate coagulată în jurul teatrului, o comunitate de tineri artiști care poate crește împreună cu noi.” (Adrian Găzdaru – directorul Teatrului Excelsior).

RELIEF este un eveniment organizat de Teatrul Excelsior, în parteneriat cu Asociația TETA (Ideo Ideis).


25 mai 2016