Actul #1 [prima zi de RELIEF#3]

Ion Luca Caragiale văzut prin ochii adolescenților la a treia ediție RELIEF (09 -13 mai)
5 mai 2018
Actul #2: Copii răi de la Seism și Amintiri fantomă de la Acting UP
11 mai 2018

Actul #1 [prima zi de RELIEF#3]

Într-un festival de teatru tânăr, în București. Teatrul Excelsior. Vreme cu precipitații. Pereții sunt acoperiți cu placaje colorate, reprezentând afișe de lansare. #Parolbaby, Relief 3 is coming.

Scena I – Trupa Seism (Focșani)

„Relief este o primă experiență foarte plăcută în care să vedem ce înseamnă cu adevărat lumea tetrului. În principiu, vrem să ne distrăm, să ne simțim bine pe scenă, să câștigăm experință, să facem oamenii fericiți, să transmitem emoții. Ne dorim să interacționăm și cu celelalte trupe și să câștigăm mai multe perspective. În ceea ce privește tema de anul acesta, Caragiale este foarte ofertant. Problemele expuse în operele lui sunt actuale și aparțin cumva lumii noastre. În principiu, diferă forma, esența este aceeași.”

Notă 1 – Trupa Seism întruchipează prin personalitățile lor un context cel puțin divers. Strict ca titlu ei sunt „O noapte furtunoasă”, dar ca acțiune sunt la fel de haotici ca „O scrisoare pierdută”.

Notă 2 – Ei susțin că vor reuși prin spectacolul „Copii răi” să aducă puțină empatie. Până la urmă, nimic nu ar merge mai bine în contextul școlilor încă comuniste.

Scena II – Trupa Acting Up (București)

„Deocamdată, Relief înseamnă relaxare. E ceva cu Oamenii mei, cu energie pozitivă și lucruri mișto. Sperăm să rămânem cu prieteni, să învățăm lucruri noi și să ne iasă treaba asta cu Caragiale. Acestă reinterpretare este un exercițiu foarte bun, care o să ne ajute foarte mult și pe viitor. Opera lui Caragiale este ceva care ne scoate din zona noastră de confort.

Notă 1 – Acting Up se identifică cu piesa „D-l Goe”. „Suntem foarte mulți Goe și foarte multe femei sclerozate.”

Notă 2 – Din „Amintiri Fantomă” învățăm că e normal să greșești și e normal să-ți fie frică.

Notă 3 – E o trupă care transformă orice tragedie, în comedie.

Scena III – Trupa Atelierul de Teatru (Botoșani)

„Relief este cu adevărat un laborator. Este minunat că putem să intrăm în lumea teatrului, lucrând cu regizori, coregrafi și muzicieni ‘pe bune’. Suntem tratați ca niște actori profesioniști, fără joacă. Cel mai mult câștigăm experiență – o exepriență unică, personală, care, cu siguranță, ne va ajuta pe viitor. În ceea ce privește tema, Caragiale este universal valabil și lucrul ăsta oferă o libertate într-o posibilă reinterpretare teatrală.”

Notă 1 – Atelierul constituie cu brio un colaj care să cuprindă „D’ale Carnavalului”, „O noapte furtunoasă” și „Vizită”. Toată nebuneala, alergătura și încurcăturile rezolvabile, întruchipează modul în care lucrează ei.

Notă 2 – În câteva cuvinte, „Chatroom” este despre bullying online, iar Atelierul de teatru susține cu un „da” hotărât că va reuși să transmită impactul acestui mesaj.

Scena IV- Trupa 3,14 (Buzău)

„Relief este ceva total nou – dubios de nou. Relief înseamnă oportunitate privită din mai multe perspective – personală, profesională, de conexiune a trupei. E foarte important pentru noi să lucrăm cu oameni avizați, să primim feedback și să ne descoperim defectele. Descoperim diferența dintre un public critic și unul care doar se bucură de moment. Așadar noi nu avem așteptări de la acest festival, avem așteptări de la noi. În plus, ne dorim să descoperim poveștile oamenilor din celelalte trupe. Nu vedem Relief ca pe o competiție. Tema este una care în esență pare banală, dar Caragiale este exagerat într-un sens bun. O reinterpretare ar fi cu siguranță tot o exagerare.”

Notă 1 – 3,14 vrea să acumuleze experință cu dorința de a participa și la Relief #4.

Notă 2 – „Suntem optimiști și diplomați și putem spune că suntem prea complecși pentru o singură piesă semnată de Caragiale”.

Notă 3 – Almost Maine este „Aproape iubire”.

Scena V – Trupa AS (București)

„Relief este locul în care am cunoscut foarte mulți oameni din industria teatrului, care ne-au ajutat în dezvoltarea noastră personală și pe care poate nu am fi avut niciodată ocazia să-i cunoaștem. Relief chiar e un laboratorde teatru pentru tineri. După aceste zile vrem să găsim ceva nou la noi, care să ne ajute pe viitor în ceea ce ne dorim să facem. Trupa noastră nu se declară fan Caragiale, dar tot ce a scris este super actual și scrierile lui se mulează pe ce trăim astăzi. Așadar, o reinterpretare nu e ceva de nefăcut.”

Notă 1 – Î: Cu ce piesă vă identificați? // R: Clar „D’ale Carnavalului”. La noi tot timpul este un haos organizat.

Notă 2 – „Silvia” este un spectacol care s-ar putea descrie printr-un singur cuvânt cheie, pe care vă lăsăm pe voi să-l descoperiți.

Scena VI – Trupa AICI (Constanța)

„Relief este un festival foarte interesant. Este ceva ce nu am mai întâlnit până acum – cu adevărat un atelier în care să lucrăm cu profesioniști. Este o experiență unică. Organizarea este foarte bună și nu credem că putem să cerem mai mult de atât. Dacă vorbim de tema de anul acesta credem că ironia actuală din societate, este cea mai bună reinterpretare a lui Caragiale.”

Notă 1 – Trupa AICI se declară în sepcial entuziasmată de secțiunea „Secvențe”. Regizorul nou, oamenii cu care intră în contact și lucrurile pe care le pot învăța sunt elementele cheie pentru experiența de anul axesta.

Notă 2 – AICI = doar titlul din „O noapte furtunoasă”. Totul e o nebunie.

Notă 3 – „12” este despre faptul că nu trebuie să te riști în anumite situații.

Fără alte descrieri, intră în scenă 6 trupe. Anul acesta, actanții se recomandă prin tinerețe, muncă & talent. Pe parcursul următoarelor 4 zile, ei (au promis că) vor da tot ce au mai bun în cele 3 secțiuni peropuse: Secvențe, Spectacole de Teatru tânăr & Ateliere. So are they gonna’ make it?

 

De Lena Vasile