Jurnal în secvențe cu trupa „Mircea Albulescu”

Ziua 3 de Relief: Cercul poeților dispăruți de la Amprente și Deșteptarea primăverii de la Drama Club
18 mai 2019
În RELIEF: Cristian Robe, actor în trupa Victory of Art
28 mai 2019

Jurnal în secvențe cu trupa „Mircea Albulescu”

Ce se întâmplă atunci când luăm o trupă de teatru ce muncește săptămâni întregi pentru a crea un spectacol reușit și o punem în situația de a lucra o secvență de treisprezece minute în patru zile cu un regizor și un muzician cu care nu au colaborat niciodată până acum? Aceasta poate fi numită provocarea Relief. Tinerii artiști au ocazia de a vedea perspective noi, de a lucra într-un mod diferit față de cel pe care îl abordau până acum. Însă cel mai interesant lucru poate fi relația dintre aceștia și îndrumătorii lor. Astfel, teatrul „Mircea Albulescu” surprinde atât prin noutate și originalitate, cât și prin spiritul lor de echipă și atitudinea prietenoasă de care dau dovadă.

Cei paisprezece tineri sunt la prima experiență de acest gen, dorind să evolueze și să învețe unii de la alții. Situații noi, energie, greșeli, reluări, fericire, problematici, toate acestea au fost întâmpinate de ei în doar patru zile. Deși diferiți unii față de ceilalți, aceștia au același scop și împărtășesc curiozitatea legată de abordări diferite ale textelor. „Până acum, experiența de la Secvențe mi-a adus un mod nou de a privi diverse aspecte și simt că va avea o contribuție consistentă în dezvoltarea mea personală. Alex Bogdan e un super trainer, cu idei inovative care mă fac sa-mi dezvolt creativitatea.”, ne-a spus David Luncă, interpretul lui Denis, personajul principal din piesa Exploziv.

Pentru a înțelege acest aspect atât de important pentru ei, aș putea sa vă dau un exemplu: textul lucrat a fost „Cântăreața cheală”, de Eugène Ionesco, care începe cu o replică simplă: „Am mâncat supă, pește, cartofi cu slănină. Copiii au băut apă englezească! În seara asta am mâncat bine”. Deși pare destul de simplă, tonalitatea în care este rostită și gesturile folosite creează o tensiune de neimaginat. Mai mult, ei au folosit diverse ustensile de bucătărie precum oale, linguri, tigăi, teluri, dar și găleți și bețe de tobe drept instrumente muzicale în prezentarea cântecului central al secvenței. Rezultatul: Cântăreața cheală s-a transformat în… Ionescu for dinner.

Alex Bogdan, unul dintre artiștii autohtoni cu impact, a lucrat cu ei în cele patru zile de Secvențe, trupa îndrăgindu-l încă din prima clipă. În ziua I, el a încercat sa se muleze pe modul în care elevii lucrează, dându-le sfaturi și arătându-le un alt mod de a gândi, folosind multiple analogii. Acesta a afirmat în nenumărate rânduri la repetiții cât de mândru este de ei. Alături de el a lucrat Tudor Popescu, un nume cunoscut în sfera muzicală, care le-a oferit tinerilor atât sprijin, cât și multe sfaturi legate de armonia în grup, având o contribuție inovatoare cu privire la acompaniamentul muzical din spectacol.

Ca notă de final, trupa a fost întrebată dacă ar putea descrie experiența într-un cuvânt; răspunsurile au fost pe cât de surprinzătoare, pe atât de diferite și interesante: „intrigant”, „stimulant”, „eliberator”, „distractiv”, „inovator”, „noi perspective regizorale”.

de Costina Cone

21 mai 2019