Ediția III

Dedicat liceenilor, RELIEF este primul proiect din România gândit să prezinte publicului bucureștean atât produsele unui portofoliu pregătit în prealabil cât și rezultatele creative ale unui laborator intensiv de patru zile. RELIEF creează un context dedicat experimentului sub presiune, un context care își propune să dezinhibe și să elibereze spiritul creator, toate acestea sub îndrumarea unor profesioniști.
RELIEF este un eveniment organizat de către Teatrul EXCELSIOR, în parteneriat cu Asociația TETA (Ideo Ideis).

Cea de-a doua ediție a laboratorului de teatru tânăr RELIEF se va desfășura între 17 și 21 mai 2017, la Teatrul Excelsior.

Formatul laboratorului cuprinde trei secțiuni: Secvențe, Spectacole de Teatru Tânăr și Ateliere.

Secvențe este secțiunea necompetitivă a RELIEF, în cadrul căreia adolescenții lucrează timp de patru zile pe o scenă din textele lui Carlo Goldoni, sub îndrumarea unora dintre cei mai prolifici tineri regizori din România: Ioana Petre, Alex Bogdan, Horia Suru, Sânziana Stoica, Vlad Cristache, Catinca Drăgănescu și a colaboratorilor muzicali Raul Kusak, Răzvan Krem Alexe, Petre Ancuța, Sânziana Tarța, Lucian Maxim și Silvana Negruțiu.

În ultima zi a proiectului, liceenii prezintă momentele în fața publicului, pe scena Teatrului Excelsior.

Spectacole de teatru tânăr reprezintă secțiunea competitivă a RELIEF. În primele trei zile de festival, trupele sunt invitate să își prezinte spectacolele de teatru pregătite în prealabil, în fața unui juriu compus din Dorina Chiriac, Florin Piersic Jr. și Marius Florea Vizante. Totodată, fiecare trupă va beneficia de o sesiune de feedback cu membrii juriului, menită să deschidă un dialog pornind de la reprezentația văzută de aceștia.

Începând cu cea de-a doua ediție, programul laboratorului include și secțiunea Ateliere, care își propune să fie complementară secțiunii Secvențe. Pe parcursul a două ateliere, participanții vor lucra pe o tematică derivată din opera lui Carlo Goldoni, alături de actorul și coregraful Ștefan Lupu.

Pe lângă activitățile cuprinse în cele trei secțiuni, participanții au ocazia să vadă un spectacol profesionist produs de Teatrul Excelsior.

Ad-Hoc (Pitești) – „Exploziv” de Elise Wilk
Aici (Constanța) – „Martiri”, de Marius von Mayeburg
Amprente (Brașov) – „Avioane de hârtie” de Elise Wilk
AS (București) – „Otrava iubirii” de Eric-Emmanuel Schmitt
Drama Club (Botoșani) – „Împăratul muștelor” de William Golding
Guga Junior (Târgu-Mureș) – Love is… de Andreea Radu

Juriul laboratorului de teatru tânăr Relief oferă feedback fiecărei trupe care participă la secțiunea Spectacole de teatru tânăr și stabilește câștigătorul secțiunii.

Juriul cele de-a doua ediții a laboratului de teatru tânăr Relief este compus din Dorina Chiriac, Florin Piersic Jr. și Marius Florea Vizante.

 

Dorina Chiriac

A absolvit U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în 1995. În anul 2009 a primit premiul Cea mai bună actriţă la FestCo, pentru rolul Ioana din spectacolul Ioana şi focul de Matei Vişniec, precum și Cea mai bună actriţă la premiile UNITER, pentru același rol. Primul rol pe marele ecran l-a avut în 1998, în filmul Terminus paradis, regizat de Lucian Pintilie. A mai jucat, printre altele, în După amiaza unui torţionar (r. Lucian Pintilie, 2001), Amen (r. Costa Gavras, 2002) și Furia (r. Radu Muntean, 2002). Printre spectacolele în care joacă în prezent se numără Micul Prinț (r. Alexandru Dabija), Îmblânzirea scorpiei (r. Gelu Colceag), Noi 4 sau O piesă deșănțată (r. Lia Bugnar).

 

Florin Piersic Jr.

A absolvit U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” din Bucureşti, a regizat şi a jucat în spectacolele Zaruri şi cărţi, Zi că-i bine, Opposites attract, Tom şi Jerry, O mie de motive precum şi în filmele Fix Alert și Killing Time, realizate după propriile sale scenarii. One-man-show-ul Sex, Drugs, Rock & Roll i-a adus premiul pentru Cel mai bun actor al anului 2002, la Gala UNITER.

Pe marele ecran, Florin Piersic Jr. a jucat atât în producţii româneşti, Quod erat demonstrandum (r. Andrei Gruzsniczki, 2013), cât şi internaţionale, Charlie Countryman (r. Fredrik Bond, 2013), Youth without youth (r. Francis Ford Coppola, 2007), Bibliotheque Pascal (r. Szabolcs Hajdu, 2010) sau serialul german Tatort. În prezent Florin este în post-producție cu filmul Nimic despre dragoste, la care semnează regia.

 

Marius Florea Vizante

A absolvit U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în anul 1997. A jucat la Teatrul Național din București în Moartea unui comis voiajor de Arthur Miller (r. Horia Popescu), în O scrisoare pierdută (r. Alexandru Tocilescu, 2000) și în D’ale carnavalului (r. Gelu Colceag, 2002), apoi la Teatrul de Comedie în Audiția de Aleksandr Galin (r. Mircea Cornișteanu, 2004), în Avarul indrăgostit de Cristian Juncu (r. Vlad Massaci, 2005) și în Ce formidabilă harababură! de Eugène Ionesco (r. Gelu Colceag, 2005).

În activitatea sa de actor de cinema se remarcă o strânsă colaborare cu regizorul Nae Caranfil, fiind distribuit în majoritatea filmelor acestuia: E pericoloso sporgersi (1998), Filantropica (2002), Restul e tăcere (2008) și Mai aproape de lună (2014).

Secvențe

Regizori

Ioana Petre a regizat Reguli de viață (Teatrul de Comedie), De-a Micul Prinț și Bună dimineața (Teatrul „Ion Creangă”), Venus și Adonis (spectacol selectat la Festivalul Internaţional „Shakespeare”, Craiova, 2014), Dumnezeu iubeşte (Teatrul Bulandra), Dragonul de aur (participant la Festivalul Ideo Ideis 2012, UNESCO World Theater Schools 2012, Undercloud, 2012), Fără Cap – după o idee de Truman Capote  (Premiul pentru Profesionalism în cadrul Festivalului Diagnoze Existence din Tukums, Letonia, 2012, selectat la Iași Fringe Festival, câștigător Gala Star, 2012), A long time ago we used to be friends (selectat în cadrul Les Europopique Theater Festival, Franța, 2010).  A lucrat ca asistent de regie la: Andrei Șerban, Graham Vick, Vera Nemirova și Philippe Besson.

Alexandru Bogdan a absolvit secția Arta actorului, în 2008, la Universitatea Hyperion, iar la un an distanță a urmat secția Regie teatru la U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”. În anii facultății a început să joace în serialul de comedie Mondenii (Prima TV). A mai prezentat quiz show-ul Fii pe fază! și Cronica Cârcotașilor, la aceeași televiziune. În prezent joacă în 5 spectacole la Teatrul de Comedie, într-un spectacol la Teatrul Metropolis, a regizat 3 spectacole independente și în luna martie și-a făcut debutul ca regizor în teatru de stat, montând la Suceava Zadarnciele chinuri ale dragostei de William Shakespeare.

Horia Suru a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca și are studii masterale în Teatru, Film și Multimedia la aceeași universitate.

De-a lungul timpului, a semnat regia unor spectacole ca: Thomas Sawyer (Teatrul Excelsior), Umbre.Jocul de-a Teatru (text câștigător al concursului de dramaturgie New Drama) și a unui spectacol lectură: Apă de mină (Teatrul ACT), ActOrchestra creație colectivă (Teatrul Național București), Călin (povestea modernă) inspirat din Wunschkonzert de Franz Xaver Kroetz și din Călin (file din poveste) de Mihai Eminescu (Teatrul Municipal Bacovia, Bacău), Cockosi (Teatrul ACT).

A beneficiat de o bursă de studiu de 3 luni în SUA la New York, la Compania de Teatru „Shakespeare on the Hudson” și în Franța la Clermond Ferrand, în cadrul programului Euroculture en Pays Gentiane.

Sânziana Stoican a absolvit Facultatea de Teatru din cadrul U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” București, în 2011. A montat atât în teatre de stat, cât și în spații  independente. Printre titlurile puse în scenă se numară: Menajeria de sticlă (Teatrul „Toma Caragiu”), Trădare, Ce zile frumoase!, Molly Sweeney (Teatrul Unteatru), Trei femei înalte (Teatrul „Sică Alexandrescu”), Casa sau Prințul nefericit (Teatrul „Maria Filotti”). Spectacolele regizate de ea au participat la festivaluri de profil din țară precum Festivalul de Teatru Nou de la Arad, Festivalul Național de Teatru, Festivalul „Zile și nopți de Teatru la Brăila”, Gala HOP sau Festivalul Național de Teatru Independent și au fost distinse cu premii și nominalizări dintre care amintim Marele Premiu Ștefan Iordache” la Gala Hop 2012 pentru spectacolul Ce zile frumoase!, premiul pentru Cea mai bună regie / scenografie /actriță în rol principal la FNTI 2013 sau Marele Premiu la FNTI 2014 pentru spectacolul Trădare.

Vlad Cristache a studiat Regie de teatru și a absolvit masterul Arta regizorului de teatru, în cadrul U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, București.

Printre teatrele cu care a avut colaborări se numără Teatrul Tineretului (Piatra Neamț), Teatrul „Maria Filloti” (Brăila), Teatrul „Toma Caragiu” (Ploiești), Teatrul Național, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie (București).

Spectacolul său The History Boys, montat la Teatrul Excelsior, a fost selectat în 2015 la Festivalul Național de Teatru și în 2016 la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Numele, spectacol regizat de Vlad, a avut 2 nominalizări la Gala Premiilor UNITER 2015. De asemenea, în 2011, Vlad a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru debut pentru regia spectacolului Peer Gynt. În 2009 a primit premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Teatru Piatra Neamț.

Catinca Drăgănescu este regizor de teatru şi dramaturg. În 2012 a absolvit studiile de Regie Teatru, în cadrul U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, iar ȋn prezent este profesor asociat al aceleiaşi universităţi. Proiectele sale tratează subiecte actuale şi controversate, ȋn maniere originale, ȋmbinând documentarea pe teren, dramaturgia, colajul, cercetarea conceptului de interactivitate şi lucrul colaborativ cu echipa de creaţie. Printre cele mai cunoscute spectacole ale sale se numără: DISTOPIE.shakespeare.REMIX (Teatrul Naţional, Bucureşti), IBSEN Incorporated (Teatrul de Comedie), Orb de mină (Teatrul Andrei Mureşanu, Sfântu Gheorghe), iHamlet (Teatrul Excelsior) şi ROVEGAN (Centrul de Teatru Educațional Replika). În ultimul an proiectele sale au fost prezentate la Citizen Artist Incubator, Viena, Drama League, New York sau International Community Arts Festival, Rotterdam.

 

Colaboratori muzicali

Raul Kusak este pianist și keyboarder, compozitor, producător muzical și aranjor al multor proiecte muzicale, semnate Nicu Alifantis, Tudor Chirilă, Ștefan Bănică, Alina Manole, precum și inițiatorul unor proiecte personale de jazz/blues în colaborare cu muzicieni ca Vali SirBlues Răcilă, Adrian Naidin, A.G. Weinberger, Vlaicu Golcea. În 2014 a participat împreună cu Electric Brother la Red Bull Music Academy în cadrul unui eveniment organizat la Biserica Anglicană din București. Raul este co-autor al coloanei sonore a filmului Charlie Countryman, producție 2013, în regia lui Fredrik Bond, cu Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen. Printre proiectele sale se numără compoziția muzicală pentru spectacolul de teatru Omul cel bun din Seciuan (Teatrul Bulandra, r. Andrei Șerban).

Răzvan Krem Alexe a absolvit U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” din București, Facultatea de Teatru, Arta Actorului (2011 – licență, 2013 – master). A fost finalist în cadrul emisiunii Românii au talent, sezonul 2, 2012 (concept rap Show a la Krem). Răzvan a jucat în scurt-metrajele Not my problem (r. Vlad Ghinea, 2016) și LOVE (r. Franz Galo, 2016). În prezen poate fi văzut în spectacolele: Teenspirit (Teatrul Excelsior), Dur (Teatrul de Comedie), Do you love me? (TNB), Hedwig and the Angry Inch (Point), Deșteptarea primăverii (Teatrul Mic), Noaptea ursului (Teatrul de Comedie), Psycho (Teatrul Apollo 111).

Petre Ancuța este actor la Teatrul Național București, absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj, clasa prof. Miklos Bacs și al masteratului din cadrul U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, clasa prof. Gelu Colceag.

Este co-fondator al conceptului de teatru pe note (Variațiuni la Invențiuni O.P 2, ActOrchestra),  cu importantă experiență în exprimarea muzical-teatrală.

Printre compozițiile muzicale de teatru realizate de Petre se numără Visul unei nopți de vară, (TNB, r. Petrika Ionescu), Tom Sawyer (Teatrul Excelsior, r. Horia Suru), Împăratul neîmpărat (Teatrul Nottara, r. Radu Stoian), Fight Club și Mr. Burns (independente, r. Ilinca Radulian).

Sânziana Tarța a absolvit U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, în 2011, iar din 2014 este actriță la Teatrul Național Cluj-Napoca. A colaborat cu Teatrul Odeon, Teatrul Național Timișoara, Teatrul Metropolis, Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești, Studio-M, Sfântu Gheorghe. Sânziana a făcut parte din lotul național de dans sportiv. În facultate a descoperit pasiunea pentru muzică și de atunci a avut parte de multe întâlniri care au ajutat-o să se dezvolte şi în această direcție. West Side Story, Maria de Buenos Aires, Ubu Zdup, Apolodor, Insula sunt câteva din musicalurile sau spectacolele-concert în care a jucat. Sânziana cântă în concerte alături de Ada Milea sau Cari Tibor.

Lucian Maxim este percuționist în Orchestra Națională Radio. În 1990, a fost invitat la Teatrul Național București unde a început să lucreze la spectacolul lui Andrei Șerban Trilogia Antică. Astfel și-a început activitatea și în teatru, scriind muzica unor spectacole precum Năpasta, regia Diana Dima sau coordonând muzicienii pentru spectacolul Ghetto, pus în scenă de Victor Ioan Frunză.

În 2012, Lucian a luat parte la workshop-urile inițiate de Andrei Șerban, unde l-a cunoscut pe tânărul regizor Vlad Cristache, alături de care lucrează și în prezent.

Silvana Negruțiu este absolventă a U.N.A.T.C „I.L. Caragiale”, secția Arta Actorului, clasa prof.univ.dr. Florin Zamfirescu – licență și prof.univ.dr. Gelu Colceag – master, fiind premiată la finalul ambelor niveluri de învățământ cu premiul pentru Cea mai bună actriță, în cadrul Galei Absolvenților. Silvana are studii și în muzică și pian, făcând parte din proiecte și spectacole muzicale. A colaborat de-a lungul anilor de studenție și după absolvire cu teatrele Odeon, Mic și Foarte Mic, Comedie, Bulandra, Godot Cafe Teatru, având turnee în țară, în Europa și la New York. În prezent este angajată a Teatrului „L.S.Bulandra”, București.

 

Ateliere

Invitatul acestei secțiuni este actorul și coregraful Ștefan Lupu. Pe parcursul a două ateliere, participanții vor fi invitați să descopere opera dramaturgului Carlo Goldoni din perspectiva corporalității și a trăsăturilor comportamentale ale personajelor sale.

Ştefan Lupu a absolvit secția Actorie din cadrul Universitatății “Babeş- Bolyai”, în 2008, urmând apoi studiile masterale ale U.N.A.T.C „I.L. Caragiale” din Bucureşti, între anii 2008-2010. Între anii 2012- 2015 a urmat studiile şcolii doctorale UNATC, cu tema de cercetare Commedia dell’ Arte şi actorul modern. În prezent este actor angajat al Teatrului Mic din Bucureşti, face parte din compania de dans contemporan ”Gigi Căciuleanu România” şi colaborează cu diferite teatre din Bucureşti, atât ca actor, cât şi ca dansator sau coregraf, axându-se în special pe conceperea spectacolelor în care semnează coregrafia şi regia.

Adrian Găzdaru – director

Cristina Popa – contabil șef

Maria Rotar – șef serviciu Asistență Dramaturgică, Marketing și Promovare spectacole

 

Departament presă și comunicare

Mirela Sandu – coordonator
Elena Patap
Maria Sârbu
Oana Medrea
Radu Mitrea

Departament economic

Constanţa Postolache
Marius Predescu
Nicoleta Preduţ
Andreea Grecu Zinca
Lidia Alexe
Cristina Băncilă
Lelia Cristea
Georgiana Ștefănescu

Departament juridic

Emanuel Cambosie

Departament organizare și protocol

Mădălina Hâncu – coordonator
Dragoș Spahiu
Marilena Drăgan
Tiberiu Stoicescu

Departament trupe și invitați

Ioana Călin – coordonare trupe
Alina Dumitrache – coordonare trupe 

Departament tehnic

Dana Popescu – regizor tehnic
Andreia Ilie – regizor tehnic
Viorel Stemate – regizor tehnic
Gheorghe Cărpiniş – lumini
Costel Baciu – lumini
Luca Achim – sunet
Cristian Niculescu – sunet
Adrian Venete – sunet
Alin Ghintuială – sunet
Horia Suciu – sunet
Cătălin Podeanu – șef formație muncitori
Valeriu Popescu – mașinist
Ion Popescu – mașinist
Dan Celărel – mașinist
Marius Ivănescu – mașinist
Doru Manea – mașinist
Gabriel Matei – mașinist
Nicolae Filipoiu – mașinist
Ionuț Ionescu – mașinist
Marian Manea – mașinist
Ștefan Matei – mașinist
Dumitru Alexe – recuziter
Ciprian Marinescu – recuziter
Elisabeta Postolache – cabinieră
Nicoleta Țâcu – cabinieră 

Departament administrativ

Frantz Apostol – coordonator
Constantin Ilie
Cosmin Bărbulescu
Cristian Alexandru Popa
Adrian Zărnea
Cristina Popovici
Claudia Vasile
Mariana Celărel

Graphic Designer: Adriana Guță

Fotografi: Adi Bulboacă & Vlad Catană

Foto-video:

Operator: Ionuț Ghighileanu

Montaj: Tudor D Popescu

 

Asociația T.E.T.A.

Alexandru Ion
Andreea Borțun
Carmen Dumitrescu
Lavinia Cioacă
Karin Budrugeac

 

Voluntari:

Cătălina Ghineraru-Mitu
Ioana Anastasia Munțianu
Omine Harumi
Pîrjol Ana Mihaela
Alexandra Ioana Ciubotaru
Ana Trif
Andreea Dumitrescu
Lena Vasile
Andrei Gabriel Stupu
Roxana Dragne
Emilia Maria Stan
Alexandra Ene
Diana Grigorescu
Maria Staicu
Alexandra Grama
Loredana Bortea
Yan Yassim

30 mai 2017

Ce este Relief?

Întrebarea ‘Ce este Relief?’ nu are sens. Relief este răspunsul la toate intrebările..   La praful lor de stele și la păpădii și la sclipiciul din ochii lor. La ore nedormite. La piesele care ți-au dat de gândit . La […]
23 mai 2017

Kit de supraviețuire Relief

Ghid de voluntar la RELIEF De Andreea Dumitrescu   Ironia sorții nr.1: ești ghid montan (cu diplomă! aka nu mă autoproclam, cineva întreg la minte a decis că e în regulă să îmi acorde una pentru treaba asta) și tu […]
21 mai 2017

Cronică de Relief. Day #3

Ad-Hoc, Pitești – Exploziv Școala este din nou prim planul acțiunii. Pentru că în școală ne confruntăm cu cele mai mari probleme și frici ale noastre. Pentru că școala este incubatorul tuturor acestora. Relația părinte-copil, profesor-elev, integrare socială,  obsesiile, prima […]